הסיפור שלנו, כמו כל סיפור, התחיל בחזון המתורגם לעשיה.

ב- 1986 נפגשו מספר ממייסדות המרכז בשדולת הנשים בישראל, ויחד הגו את חזון הקמת מרכז טיפול פמיניסטי לנשים. בחסות השדולה נערכה אסיפה רבת משתתפות של נשות מקצוע בתחום בריאות הנפש, שהיו מעוניינות לשלב גישה זו בעבודתן, ומתוכן, קבוצה של אחת-עשרה נשים, כולן פסיכולוגיות קליניות ועובדות סוציאליות קליניות, התגבשה והקימה את מרכז יעוץ לאישה, במטרה לקדם בישראל את הגישה הפסיכולוגית הפמיניסטית ואת הראיה המגדרית של תחום בריאות הנפש.

העשייה היא אינה אירוע חד פעמי, והצריכה מאתנו למידה ומסירות.

במשך כשנתיים נהגנו להיפגש בקביעות פעמיים בחודש כדי לדון בכל היבט אפשרי של ההשפעה הפמיניסטית על חיינו האישיים והמקצועיים, וללמוד את הספרות הטיפולית הפמיניסטית שהייתה בשלב התפתחות ראשוני בלבד. כמו כן, ערכנו מפגשים מרתוניים על מנת לעמוד על התפיסות שלנו ולגבש את המחויבות שלנו.

ואז זה קרה

לאחר שנה של לימוד ורב-שיח הוקם ה'קולקטיב', שכלל את 'האימהות המייסדות' של מרכז יעוץ לאישה. ה'קולקטיב' החל לפעול רשמית במתן שירותים קליניים מקצועיים בגישה פמיניסטית, וב-1988 נרשם כארגון ללא מטרות רווח. "הגשמנו הלכה למעשה את האקסיומה הפמיניסטית 'האישי הוא הפוליטי'. היינו מלאות אנרגיה והתלהבות מהאפשרות להשפיע על החברה הישראלית בדרך חדשה וחדשנית" (ברנר, רוזמן, סברן וזינגר, ממייסדות מרכז יעוץ לאשה, 2001).

ככל שהמשכנו את פעילותנו, יותר נשים החלו להכיר את המרכז ולבקש טיפול

כיום למעלה מ-300 נשים מטופלות מדי שבוע במרכז בידי צוות של כ- 25 נשות מקצוע – עובדות סוציאליות קליניות, פסיכולוגיות קליניות ופסיכיאטריות – המתמחות בטיפול בנשים בכלל ובנשים עם טראומה בפרט. המרכז מספק יותר מ-10,000 שעות טיפול פרטני, קבוצתי, זוגי ומשפחתי בשנה, לצד תכניות הכשרה לנשות מקצוע ותכניות ללמידה וסדנאות בקהילה.

הנשים המגיעות לטיפול במרכז יעוץ לאשה מתמודדות עם אתגרים, מצוקות וקשיים נפשיים הפוגעים באיכות חייהן, כגון ריבוי תפקידים בקריירה ובבית, דימוי גוף, אתגרי הורות וזוגיות, טראומה כתוצאה מפגיעה מינית, אובדן, הפרעות אכילה ועוד.

אנחנו שמחות להיות חלק ממרכז שמכיר ומוקיר את השונות בין נשים. הפונות למרכז כמו גם נשות הצוות משקפות את כל גוני החברה בארץ: צעירות ומבוגרות; חילוניות, מסורתיות, דתיות וחרדיות; יהודיות, מוסלמיות ונוצריות; אשכנזיות ומזרחיות; הטרוסקסואליות ולסביות; ותיקות ועולות חדשות; ממעמדות כלכליים שונים; רווקות, נשואות, גרושות ואלמנות; אימהות ונשים המגדירות עצמן חשוכות ילדים (childless) או משוחררות מילדים (childfree)

אנחנו מגלמות את עקרון השוויון גם בצורת העבודה שלנו

כל חברות הצוות נוטלות חלק שווה בתהליכי קביעת המדיניות וקבלת ההחלטות במרכז. מנגנון הניהול של המרכז אינו היררכי, אלא מורכב ממספר ועדות של מטפלות המרכז האחראיות על תחומים שונים בארגון, לצד הצוות הניהולי של מרכז יעוץ לאשה. הוועד המנהל פועל לצד ובשיתוף צוות העמותה, ומעורב בפיתוח החזון, פיתוח משאבים וקידום מטרות המרכז.

אנחנו מאמינות ששינוי אמיתי מגיע מתוך התבוננות ופעולה בהקשר חברתי. המרכז פועל גם מעבר לחדר הטיפולים במסגרת פרויקטים למען הקהילה ומחלקת חינוך והכשרה לנשות/אנשי מקצוע וסטודנטיות, ומשתף פעולה עם מוסדות וארגונים רבים במטרה לשפר את רמת השירותים והטיפול המוענקים יומיום לאלפי נשים דרך מסגרות ציבוריות ופרטיות. בשנת 2000 זכה 'מרכז יעוץ לאישה' באות ההוקרה "נשים שחוללו שינוי בקידום מעמד האישה" מטעם הקונגרס היהודי-אמריקאי ושדולת הנשים בישראל.

אנו מבינות את הסיפור שלנו כהיא-סטוריה (Herstory) שממשיכה להתהוות ולהשפיע על חייהן של נשים ועל חיינו שלנו.

היא-סטוריה (Her-story) הוא חידוש לשוני שהוצג בסוף שנות ה- 60 כביקורת פמיניסטית על המילה היסטוריה, שמשמעותה המילולית בשפה האנגלית היא הסיפור-שלו. (His-story). המושג היא- סטוריה מבקש להציג שיח היסטורי הכולל נקודות מבט נשיות ופמיניסטיות, ושם דגש על תפקידיהן של נשים; עיקרון זה מלווה אותנו גם בחדר הטיפולים ובשעה שאנו מכשירות נשות מקצוע ובעלות תפקידים אחרים (נשות חינוך, עובדות קהילתיות, מנהלות ועוד), כאשר אנו טוענות כי למסע החיים הנשי נקודת מבט ייחודית, צרכים ייחודיים ושאיפות הייחודיים, הראויים להתייחסות מכבדת ומותאמת.

נשים יקרות, סיפרנו לכן את ההיא- סטוריה של המרכז מהקמתו ועד היום; אנו ממשיכות לכתוב את סיפורנו, ומזמינות אתכן לפנות אלינו ולאפשר לנו להיות חלק מהסיפור שלכן, כמטופלות או כמטפלות.