ניוזלטר אוגוסט 2024

 


ניוזלטר- אוגוסט 2024

חברים.ות יקרים.ות,

עברו עשרה חודשים מאז מתקפת ה- 7 באוקטובר ע"י חמאס ותחילת חרבות ברזל. בעוד ישראל ניצבת בפני אחת התקופות המאתגרות ביותר בהיסטוריה שלה, צוות המטפלות של מרכז יעוץ לאשה ממשיך לסייע למאות נשים, זאת באמצעות טיפול פרטני, איכותי ורגיש מגדר, כמו גם באמצעות הנחיית קבוצות תמיכה מקוונות.

מנעד המטופלות במרכז רחב, בהן: נשים שאיבדו את יקיריהן "בנובה" וביישובים בדרום ; מטופלת שקרובי משפחתה חטופים בעזה ; מטופלות שבני.ות זוגן מגוייסים.ות ; נשים המתמודדות עם קשיים רגשיים שונים הקשורים למלחמה; נשים אשר אירועי המלחמה הציפו טראומות מעברן, בהן פגיעות מיניות ואלימות מינית.

בנוסף, מאז תחילת המלחמה, מטפלות המרכז יזמו והנחו מגוון קבוצות תמיכה, ללא עלות כספית, לאוכלוסיות שונות של נשים. עד עכשיו הוקמו קבוצות התמיכה הבאות: שתי קבוצות לאמהות חד הוריות ויחידניות; נשים דוברות אנגלית; שתי קבוצות לנשים שבני זוגן מגויסים וקבוצה אחת למפונות. בנוסף, הונחתה קבוצת הדרכה מקצועית לנשות טיפול שעובדות עם נשים, סביב טיפול בטראומת מלחמה בגישה פמיניסטית.

בהמשך מתוארים מספר סיפורים אישיים, אשר שופכים אור על התהליכים הטיפוליים המשמעותיים המתאפשרים  במרכז ייעוץ לאשה. תהליכים אלו מתאפשרים גם בזכות נדיבותם של השותפים שלנו. אנו מביעות את תודתנו הנרגשת על תמיכה מבורכת ומשמעותית זו.

סיפורה של נ.

נ., בסוף שנות החמישים לחייה, אם לשניים, התחילה את הטיפול במרכז יעוץ לאשה חודש לאחר מתקפת ה- 7 באוקטובר. בנה הבכור ג., בן 30, היה בפסטיבל ה"נובה" יחד עם חברו הטוב; שניהם נרצחו ע"י מחבלים.

נ. לא הצליחה לברר מה קרה לג. ביום המתקפה, זאת משום שהתקשורת עמו, הייתה מוגבלת עד מאוד. בעקבות הכאוס בשטח והמספר הגבוה של הנפגעים, שלושה ימים חלפו עד שנציגים רשמיים אישרו את המוות של שניהם. שלושה שבועות לאחר הלווייתו של ג., נודע לנ. על גבורתו של ג. בהצלת נשים שהיו איתו במיגונית. אחת מהניצולות נפגשה עם משפחתו של ג. ושיתפה בסיפור.

נ. שיתפה שג. היה בחור צעיר רגיש, מבריק ומוכשר מאוד. הוא היה יצירתי, אתלטי, מנהל מצוין, אדם שאהב בני אדם ובעל חוש הומור אדיר. הוא חי את החיים במלואם. הוא היה "הדבק של המשפחה" ומילא תפקיד חשוב בשמירה על היחד של כולם. ג. היה מאורס ותכנן להציע לארוסתו להינשא לו.

לדבריה של נ., הטיפול במרכז יעוץ לאשה, מסייע לה בהתמודדות עם תהליך האבל הקשה. נ. משתפת כי במהלך הטיפול, היא יכולה לשתף בחופשיות את המטפלת שלה, ברגשותיה ובכאבה ולבכות אם היא רוצה. נ. היא אישה שאוהבת לעזור ולתת לאחרים. במשך כל חייה היא התנדבה בתפקידים שונים. בעברה היסטוריה של פגיעה מינית ובהווה היא מתנדבת בארגון שמסייע לנשים ניצולות אלימות. במרכז יעוץ לאשה, היא מתעדפת את הצרכים שלה ומתמקדת במה שחשוב בתהליך הריפוי שלה עצמה.

סיפורה של ר.

ר., בשנות ה 20 המאוחרות שלה, התחילה את הטיפול שלה במרכז יעוץ לאשה, מתוך תקווה להפחית את עוצמת התסמינים הפוסט-טראומטיים לאחר שחוותה אונס בעברה. לפני שהגיעה למרכז, היא מעולם לא ביקשה סיוע נפשי. התקיפה המינית בעברה, הובילה להתמוטטות נפשית, בעקבותיה החליטה לפנות לעזרה. כיום, היא חיה עם הוריה ונמצאת בשיקום.

התקיפות המיניות, האלימות והחטיפות שהתרחשו ב- 7 באוקטובר, אשר סוקרו נרחבות  בתקשורת, גרמו לנסיגה חמורה במצבה הנפשי של ר. , אשר לפני המתקפה , הייתה במצב נפשי יציב. בעקבות דיווחי החדשות, ר. בקושי יצאה מהבית והחלה לסבול מקשיי שינה. הפחדים, החרדה וטראומת האונס שעברה, צפו מחדש.

במהלך הטיפול במרכז יעוץ לאשה, ר. סיפרה כי מצליחה לדבר על החוויה המכאיבה שלה, במרחב בטוח. האמון שנבנה בינה לבין המטפלת שלה, מאפשר לה לשתף בחופשיות פרטים על מצבה. ההרגשה שהיא לא לבד, מרגיעה אותה ומאפשרת לה להמשיך בתהליך השיקום שלה.  הטיפול נותן לה כלים להתמודדות יעילה יותר עם אתגרים רגשיים.

קבוצות תמיכה למפונות

ישראלים רבים המתגוררים בסמיכות לגבול, מצפון ומדרום, פונו מבתיהם לאחר מתקפת ה- 7 באוקטובר. מאז, הם מתאכסנים במגורים ארעיים, בהם: מלונות, אכסניות נוער או בתים שנקבעו ע"י המדינה. קבוצת התמיכה המקוונת, לנשים מפונות מהצפון, הוקמה ע"י מרכז יעוץ לאשה ומלווה ע"י פסיכותרפיסטית מהמרכז, ד"ר רחלי שדלצקי-הרט, אשר בעצמה מפונה מביתה. הקבוצה יוצרת תחושה של יחד ומאפשרת לחברות בה, לדון ברגשות ובחוויות אותן קשה להן לחלוק עם אנשים אחרים.

המשתתפות בקבוצה חושבות אומנם כי מרבית האנשים מבינים את מצבן, אבל לא מצליחים להבין לעומק את המשמעות של להיות מפונה. השהייה הרחק מהבית וחוסר הידיעה מתי יוכלו לחזור, גורמת להן להרגיש "חסרות בסיס" ו"תלויות" בטוב ליבם של אחרים. רבות מהמשתתפות שיתפו כי מרגישות חרדות ומודאגות עד מאוד כי בתיהן ייהרסו ע"י טילים.

במהלך תשעת החודשים מאז שמשפחותיהן פונו מבתיהן, הן הועברו מספר פעמים. בכל פעם מחדש, נאלצו ילדיהן להסתגל לסביבות ובתי ספר חדשים. הילדים מושפעים עמוקות מהמלחמה המתמשכת וכמה מהם נזקקים לסיוע נפשי. רבות מהמשתתפות מרגישות ש"נמאס להן" והן מותשות פיזית ונפשית. כמה מהן חוו התמוטטות רגשית.

הקבוצה מסייעת במציאת פתרונות מעשיים, לדילמות שעולות מהמצב המורכב של המפונות. לדוגמה, אחת המשתתפות טיפלה באחיה החולה, באמה המבוגרת ובמשפחתה באותו הזמן. היא דיברה על המחיר הרגשי אותו משלמת, זאת לצד הפחד לעבור לבית משלה ולעזוב את אמה ואחיה מאחור. באמצעות התמיכה והעידוד שהיא קיבלה מהקבוצה, היא הצליחה לעבור ולשכור בית עם משפחתה. חברה אחרת בקבוצה לא הייתה מסוגלת לשתף ולקבל את העובדה שהיא סובלת נפשית וזקוקה לסיוע. מבחינתה הדבר נחשב טאבו. בעזרת הקבוצה, היא נפתחה וביקשה סיוע פסיכיאטרי. אמנם התהליך לקח זמן, אולם לאט לאט היא החלה להתאושש.

עדכונים נוספים
•    צוות המטפלות של מרכז יעוץ לאשה עובד ללא הפסק מאז תחילת המלחמה. המטפלות מתמודדות עם אתגרים אישיים ומקצועיים, שטרם חוו כמותם, כמו גם עם טראומה משנית משמעותית. המרכז, בניסיון לתת מענה לקשיים אלו, מעניק הדרכה מקצועית, בנושאים הקשורים לטראומת המלחמה, במטרה לאפשר לצוות  להמשיך ולטפל בנשים, באופן יעיל.
•    המנכ"לית הקלינית השותפה במרכז יעוץ לאשה, יעל לוין, העבירה מספר הרצאות:

שלוש הרצאות לקבוצה של עשרים עובדות סוציאליות, ממחלקת הרווחה בבני ברק. חברות הקבוצה, דתיות וחרדיות, קיבלו ידע וכלים כיצד להתמודד עם טיפול בטראומה מינית.

הרצאה לפסיכותרפיסטיות ועובדות סוציאליות על טיפול בגישה פמיניסטית, בטיפול בנשים עם טראומת מלחמה. זאת במהלך וובינר שעסק בנושאים של נשים, שאורגן ע"י בונות אלטרנטיבה.

שתי הרצאות במרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית בתל אביב, על טיפול פמיניסטי בעת מלחמה.

•    שירותי הרווחה בעיריית רמת גן פנו למרכז יעוץ לאשה, בבקשה לארגן סדנא מקצועית לעובדים.ות שלהם.ן על הפרעות אישיות. מטפלת מטעם המרכז, נטשה גרודסקי, הנחתה את הסדנא.

•    מרכז יעוץ לאשה משתף פעולה עם לדעת לבחור נכון, ארגון מוביל בירושלים שמקדם מיניות בריאה ונושא של פריון האישה. לדעת מפנה נשים המתמודדות עם מצוקה נפשית חמורה למרכז יעוץ לאשה. צוות לדעת, השתתף בסדנת מבוא בסניף הירושלמי של המרכז. צוות מרכז יעוץ לאשה צפוי להשתתף בסדנא דומה במשרדי לדעת בירושלים.

•    מרכז יעוץ לאשה ינחה דיון בפאנל, בנושא פסיכותרפיה פמיניסטית לנשים במהלך מלחמה, בכנס הארצי לעובדים סוציאליים, שיתקיים בספטמבר 2024. המנכ"לית הקלינית השותפה של המרכז, יעל לוין, כמו גם מטפלות במרכז :הילה זמר ורחל שדלצקי-הרט תרצנה בפאנל.

תודות מיוחדות לשותפים שלנו

Frieze Family Foundation

Sarah Gottesman

Della Worms

לכל השותפים.ות והתורמים.ות שלנו, שתומכים בנו במהלך תקופה קשה זו, אנו אסירות תודה על תרומתכם.ן. כולנו תקווה כי אתם יודעים עד כמה הדבר מרגש ומשמעותי עבורנו.

תעזרו לנו לסייע לעוד נשים!

תרומתך תאפשר לנו להמשיך להעניק טיפול פסיכותרפי איכותי לנשים שיוכלו להגיע לטיפול רק בזכות המחיר המסובסד.

תרומה של 100 ₪ – מסייעת לנו לסבסד שעת טיפול אחת
תרומה של 200 ₪ – מסייעת לנו לסבסד 2 שעות של טיפול
תרומה של 400 ₪ – מסייעת לנו לסבסד חודש אחד של טיפול
תרומה של 4,800 ₪ – מסייעת לנו לסבסד שנה שלמה של טיפול

תרומה בכל סכום, גם תרומה קטנה, היא מבורכת ומשמעותית.

בברכה חמה,
צוות מרכז יעוץ לאשה





עמותת "מרכז יעוץ לאשה" היא מוסד ציבורי מוכר ע"פ סעיף 46 לפקודת מס הכנסה, כך שבכל תרומה מעל 190 ש"ח למרכז יעוץ לאשה את/ה זכאי/ת להחזר כספי של 35% מגובה התרומה. לדוגמא: אם תרמת 1,000 ש"ח, יש לך זכאות להחזר של 350 ש"ח.