ב-10 באוקטובר צוין יום בריאות הנפש העולמי, יום שנועד להעלות את המודעות הכלל עולמית לבעיות בריאות הנפש. הריחוק החברתי והסגרים שהפכו למציאות הכרחית במהלך מגפת הקורונה, גרמו לרבים עלייה בתחושת הבדידות. מבחינה זו, המשבר הנוכחי הראה פעם נוספת שאיכות החיים מושפעת באופן שווה מבריאות גוף ונפש.
החל מאפריל 2021 (המציין שנה לסגר הראשון בישראל) לערך, החלו ההשפעות הנפשיות של השנה האחרונה והקשה שעברה עלינו להיות מורגשות בבירור בכל תחומי החיים. מערכת הבריאות הציבורית לא הצליחה לתת מענה לביקוש הגדול, שחשף מחסור חמור בשירותי בריאות הנפש. גם אצלנו, במרכז יעוץ לאישה, אנו חוות עלייה גדולה במספר הנשים במצוקה הפונות לקבלת סיוע נפשי.
המטפלות שלנו מציינות כי הלחץ הנוסף וחוסר הוודאות שיצרה המגפה, החמירו את האתגרים הפסיכולוגיים עמם מתמודדות רבות מן הנשים. מספר הולך וגובר של נשים, בייחוד מהשכבות החלשות בחברה, מתמודדות כעת עם תנאים כלכליים קשים אף יותר מקודם, עקב יציאתן ממעגל העבודה ועם מתחים הולכים וגדלים בתוך במשפחה, עם בני הזוג והילדים.
להלן סיפורן של שתי מטופלות אשר נפגעו במשבר הקורונה, והטיפול במרכז יעוץ לאישה עזר להן במהלך התקופה הזו.
סיפורה של ר'
ר', אישה בשנות ה-30 לחייה, נשואה ואמא לשני ילדים קטנים, הגיעה למרכז יעוץ לאישה עקב בעיות שהיא ובעלה חוו בחיי הנישואין. השפעתו של משבר הקורונה על המשפחה הייתה חמורה. הכנסתו של הבעל קטנה עד מאד והלחץ והדאגות הכספיות גרמו לו לחרדה קיצונית ותסכול רב, אשר השפיעו באופן שלילי על יחסיו עם המטופלת שלנו ועם הילדים. כתוצאה מכך, גברו המתח והמצוקה, שהיו קיימים בבית עוד טרם הופעת וירוס הקורונה.
הטיפול שניתן לר' במרכז יעוץ לאישה סייע לה להבין את הדינמיקה ביחסים בינה לבין בעלה. שניהם הגיעו מרקע משפחתי קשה ויחד שחזרו בבית דפוסי התנהגות ששניהם רצו להימנע מהם. בעזרת הטיפול, מצאה ר' דרכים חדשות לשבור את דפוסי ההתנהגות ההרסנית, ורכשה כלים אשר אפשרו לה להגיב לבעלה באופן שונה, וכך להפחית את המצוקה בבית. כתוצאה מכך, הפכה ר' למקור של יציבות במשפחה ויצרה מקום בטוח שהיה נחוץ באופן קריטי עבור שני ילדיה הקטנים.