ניוזלטר יוני 2023

"למדתי מההתנסות בפרקטיקום במרכז יעוץ לאשה דברים שממש עזרו לעצב את הזהות המקצועית שלי, גם כמטפלת וגם כמנהלת."

דינה שלו, פרקטיקנית לשעבר במרכז יעוץ לאשה

תכנית הפרקטיקום לסטודנטיות ולמתמחות במרכז יעוץ לאשה:

אחד מיעדי הפעולה החשובים של מרכז יעוץ לאשה הוא לשמש כמרכז ידע והכשרה מקצועית לסטודנטיות במקצועות הטיפוליים; מרכז ידע שיכשיר ויעצים ברמה האישית והמקצועית את דור העתיד של פסיכותרפיסטיות פמיניסטיות.

מרכז יעוץ לאשה מהווה מסגרת מוכרת להכשרה מקצועית (פרקטיקום) של סטודנטיות לתואר שני בעבודה סוציאלית, בתחום של טיפול בנשים וטיפול רגיש מגדר.

תכנית הפרקטיקום מיועדת לסטודנטיות בשנה האחרונה ללימודי התואר השני בעבודה סוציאלית. ההכשרה המעשית במרכז פותחת צוהר אל העולם של הטיפול הפמיניסטי, מרחיבה ומעמיקה את הידע התיאורטי ומסייעת להן לרכוש מיומנויות בתחומים של טיפול בנשים במצבי משבר ובהתמודדות עם אתגרים שונים במעגל החיים הנשי. הפרקטיקניות מקבלות הדרכה אישית לאורך כל תקופת ההכשרה המעשית, על ידי פסיכותרפיסטיות מדריכות מצוות המרכז. הפרקטיקניות שותפות ללמידה ולעשיה של חברות הצוות, משתתפות בישיבות צוות, בסמינר הקליני השנתי ובקבוצות ההדרכה. מרכז יעוץ לאשה הינו ארגון עם מסורת של ניהול שיתופי, מה שמאפשר לפרקטיקניות ללמוד ולחוות באווירה ובסביבה נשית מעצימה, שוויונית ומכילה.

זרקור על דינה שלו וגיל אפשטיין,  סטודנטיות לשעבר במרכז

דינה שלו

 מנכ"לית עמותת "לדעת"

  • אשמח לשמוע על החוויה שלך במרכז:
ממש רציתי להתמחות במרכז יעוץ לאשה וממש התאמצתי כדי להתקבל להתמחות. שמעתי על מרכז יעוץ לאשה וידעתי שזה המקום שארצה לעשות בו את ההכשרה המעשית שלי. פניתי ושלחתי מכתב בקשה להתקבל להתמחות ולשמחתי התקבלתי! זו הייתה החוויה הכי משמעותית שהיתה לי בלימודי התואר השני. אני חושבת שזאת השנה שבה למדתי הכי הרבה. קיבלתי  הרבה כלים מעשיים בתחום הטיפול בנשים. ההדרכה שקיבלתי הייתה סופר מקצועית. יש משהו מאוד מיוחד במקום הזה.
 
  • איזה כלים קיבלת מהמרכז ואיך תקופת הפרקטיקום השפיעה עלייך?
ההכשרה המעשית במרכז ממש עיצבה את הזהות המקצועית שלי, כעובדת סוציאלית וכמטפלת. החשיפה לחשיבה הפמיניסטית ולגישה של טיפול פמיניסטי היתה מאוד משמעותית בגיבוש  תפיסת העולם שלי. ברמה הארגונית, למדתי מסגנון הניהול השיתופי, למדתי מחברות הצוות ומהעבודה המשותפת איתן. למדתי על פתרון בעיות וניהול קונפליקטים בצוות.  חוויתי איך חברות הצוות מדברות ביחד על הקשיים ואיך הן לומדות האחת מהשניה. אף פעם לא הרגשתי פחות "חשובה" מאחרות, הרגשתי שאני יכולה לשתף ואף לייעץ לאחרות. אלה הדברים שלקחתי ושנשארו איתי.
 
  • האם ידעת לפני שקיבלת למרכז שרצית לנהל ארגון?
לא…הייתי אז מנהלת תחום הסיוע של עמותת "לדעת"…הרגשתי שהתפקיד התחיל להיות קטן עלי.. חשבתי שאני אסיים את התואר ואלך להיות עובדת סוציאלית או אעסוק בטיפול ולא בהכרח תכננתי לנהל עמותה. למרות שהילה זמר, המדריכה שלי במרכז יעוץ לאשה, תגיד שאולי ברמת המודעות העמוקה שלי הייתי מכוונת לתחום הניהול כבר אז.. חודש לפני שסיימתי את לימודי התואר השני המנכ"לית שלנו עזבה והציעה לי את התפקיד. התלבטתי אם לקחת את תפקיד ניהול העמותה וההדרכה עזרה לי להתכוונן ולקבל החלטה
 
 
  • האם את משתמשת בכלים שקיבלת/למדת במרכז? 
אני חושבת שיש הרבה כלים שאני משתמשת בהם, גם אם קשה לי לנסח בדיוק מהם. בהכשרה המעשית במרכז למדתי את השפה הפמיניסטית ואת היישומים שלה הן ברמה האישית והן ברמה הארגונית. אני באמת חושבת שלמדתי הרבה מההתבוננות "מאחורי הקלעים" של תהליכים שהתרחשו במרכז. זו למידה שממש עזרה לי לעצב את הזהות המקצועית שלי, הן כמטפלת והן כמנהלת. 
 
  • אם לא היית עושה פרקטיקום במרכז, את חושבת שהיית באותו מקום מקצועי כיום?  
אני לא יכולה לדעת, אני כן חושבת שהשנה של ההכשרה במרכז תרמה מאוד לתהליך הבשלות האישית והמקצועית שלי. יכול להיות שאם הייתי עוברת את ההדרכה שלי במקום אחר הייתי מגיעה פחות בשלה לתפקיד הניהולי. שנת ההכשרה היתה תקופה מאוד אינטנסיבית, חוויתי במהלכה הרבה דברים משמעותיים – אני נזכרת בהתרגשות איך חברות צוות המרכז הגיבו בשמחה למינוי שלי כמנהלת. התמיכה שלהן מאוד חיזקה אותי ואני אוהבת את כל חברות הצוות במרכז.
 
  • משהו נוסף שהיית רוצה לומר? 
אני מאחלת להן המון הצלחה! אני חושבת שהמרכז עושה עבודה מדהימה. הפרקטיקום במרכז הוא הרבה יותר מהתנסות טיפולית – בזכות הצוות, ההדרכה, האווירה והסביבה הפמיניסטית. במרכז יש איזשהו קסם! 

גיל אפשטיין

עו"ס נוער וצעירים בסיכון באגף לשירותים חברתיים, עיריית יהוד-מונסון
 
  • ספרי לי על עצמך – מה את עושה עכשיו ואיך הגעת למרכז?
אני עובדת סוציאלית, עובדת מזה שנתיים באגף הרווחה ביהוד, עם נוער וצעירים בסיכון. אני עוסקת בעבודה סוציאלית ובפסיכותרפיה. אני בקשר עם כל הגורמים באגף החינוך בעיריה, עם המשטרה וכל הארגונים האחרים המטפלים בבני נוער בעיר. אני אוהבת את העבודה שלי, מאוד מרוצה ממנה, מאוד אוהבת להיות עו"ס. הגעתי למרכז בשנה האחרונה של התואר השני בעבודה סוציאלית, המשכתי לשנה נוספת של התמחות במרכז והמשכתי לטפל במטופלות שלי. הגעתי למרכז במקרה ובדקה ה – 90 ולשמחתי התקבלתי! מאוד שמחתי על זה ובעצם הייתה פחות או יותר פעם ראשונה שבאמת טיפלתי כמו בספר: בחדר הטיפולים, מפגש של 50 דקות, בליווי הדרכה מקצועית על פסיכותרפיה. כשהגעתי למרכז מהר מאוד הרגשתי חלק מהצוות. הייתי סטודנטית אבל הרגשתי מייד קולגה – היה מרגש שהזמינו אותי להתייעץ ולחשוב יחד איתן. בישיבות הצוות רצו לשמוע את דעתי ואת המחשבות שלי. ההדרכה שקיבלתי הייתה מגדלת בטירוף וקשר ההדרכה היה בגובה העיניים. קבוצת ההדרכה היא אחד הדברים הכי טובים שיש! השיח המקצועי על המטופלות ועל התהליכים הטיפוליים היה כל כך משמעותי. אני הרגשתי משמעותית בקבוצת ההדרכה – הרגשתי שמה שיש לי להגיד מעניין ומשמעותי והרגשתי לגמרי חלק מהקבוצה! זו הייתה חוויה מטורפת. לא הרגשתי שיש הבדלי היררכיה בינינו. הפמיניזם והטיפול הפמיניסטי כל הזמן נמצאים שם — גם ביחס, בתכנים, בחוויה האישית ושלכל הידע שלך יש משמעות.
 
  • היית מחוברת לעולם החשיבה הפמיניסטית לפני הפרקטיקום במרכז?
כן, הייתי מחוברת דרך הלימודים שלי וגם הגעתי למרכז עם השקפת עולם פמיניסטית. אבל בתקופת ההכשרה במרכז למדתי המון, כי זה אחרת כשהחשיבה הפמיניסטית הופכת לעשיה טיפולית פמיניסטית, שזה לא רק בתיאוריה אלא במעשה: בטיפולים, בהדרכות, בחוויות בתוך מערכות היחסים עם חברות הצוות במרכז וגם החשיפה לרעיון ולפרקטיקה  של עמותה שיתופית.
 
  • מה היו הכלים אותם למדת, במהלך תקופת ההכשרה שלך במרכז?
צברתי המון ניסיון, המון שעות טיפול. למדתי על הצורך ללמוד כל הזמן. לראות את שימי מזרחי, מטפלת ותיקה, שלא מפסיקה ללמוד ולא מפסיקה לשאול שאולות ולא חושבת שהיא יודעת הכל – זה היה מדהים. למדתי כמה זה חשוב להיות חלק מצוות. אני מאוד מאחלת לעצמי להיות חלק מקואופרטיב או מצוות. למדתי שיש המון סוגים שונים של פמיניזמים מדורות שונים ושזה בסדר.. למדתי שאין שיטת טיפול "נכונה" אחת, שיש מקום להכל. למדתי שאני רוצה להיות מטפלת ושאני יכולה. יש בי אהבה ענקית וגעגועים כלפי חברות הצוות. אני עדיין מרגישה חלק — כל פעם שאני רואה פרסום של המרכז זה מן תחושת בית. אני גאה להגיד שהייתי שם!
 
  • אם לא היית עושה פרקטיקום במרכז, את חושבת שהיית באותו מקום מקצועי כיום?
ממש לא. אני חושבת שלאורך תקופת הלימודים יש הרבה גורמים שמשפיעים על הדרך המקצועית ועל ההתפתחות; אבל ההכשרה במרכז יעוץ לאשה היתה גורם מאוד משמעותי בתהליך ההתפתחות שלי. מצאתי את עצמי מטפלת. קיבלתי הרבה אישורים שזה מתאים לי. קיבלתי תחושה שאני במקום הנכון. ראיתי את הדרך של אחרות במרכז וזה נתן תוקף לבחירה ולכיוון המקצועי שלי.
 
  • משהו נוסף שאת רוצה לומר?
אני מאוד ממליצה לכל סטודנטית להגיע למרכז. חשוב שסטודנטית לקראת הכשרה במרכז תדע שהיא צריכה לרצות ללמוד, צריכה להיות מוכנה לעבוד, לעבור תהליך, לשאול שאלות ולנסות להכיר את עצמה באומץ. לא הכרתי את המרכז לפני שהגעתי, וכל כך מהר המרכז הפך להיות עוגן מאוד משמעותי בחיים שלי. אני אסירת תודה למרכז יעוץ לאשה ומאוד אוהבת אותו!

JGIVE תרומה דרך
הצטרפות לעיגול לטובה

עמותת "מרכז יעוץ לאשה" היא מוסד ציבורי מוכר ע"פ סעיף 46 לפקודת מס הכנסה, כך שבכל תרומה מעל 190 ש"ח למרכז יעוץ לאשה את/ה זכאי/ת להחזר כספי של 35% מגובה התרומה. לדוגמא: אם תרמת 1,000 ש"ח, יש לך זכאות להחזר של 350 ש"ח.